Kokeshi baba – amit még nem hallottál róla

Először is mit hallottunk róluk? 🙂

A kokeshi baba már nálunk is ismert. Fából készülnek, esztergálják vagy faragják őket. A formájuk hasonló, nagy a fejük, egyszerű oszlopszerű a testük – kezek, lábak nincsenek külön ábrázolva. A festésük nagyon változatos.Milyen célból készül a kokeshi baba?

Gyerekjátékként is használják.
Többféle spirituális hatást is tulajdonítanak neki.

Segíti az egészséges gyermekáldást, jó termést hoz, megvéd a tűzvésztől (ez a hiedelem ahhoz is kapcsolódik, hogy a készítéshez gyakran használt mizuki fa magas víztartalmú)Milyen fából készülnek?

A cseresznyefa, japán juhar, mizuki gyakori alapanyag.

Hagyományos kokeshi

A hagyományos kokeshi babák lányok. 11 típusba sorolhatók a technika, formai jegyek alapján (Yajiro, Togatta, Tsuchiyu, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Zao, Hijioro és Tsugaru).
Töhoku tartományból származnak a XIX. századból.Iparművész kokeshi babák

A hagyományos babák mellett közismertek és kedveltek az iparművészek által készített kokeshik.Sőt, vannak egészen trendi kokeshik

És a trendi darabok sem maradnak ki (ezeket ne mindig keverjük össze az iparművész babákkal….) . Létezik star wars-os is, ami ugyan nem a legszebbre sikerült készlet és sok kérdést felvet, de mindenképp ötletes. Azt nem merem elképzelni, mit szólnak ehhez a japánok?! Minden esetre ebben a cikkben fel se teszem a képet, csak a következőben 🙂Babafesztivál a lányok napján

A barackvirág az ismert cseresznyevirág ünnep előtt nyílik, és virágzásának idején tartják a babafesztivált (Hina Matsuri, március 3.). Minden lány kap egy készlet babát a születése után. A Hina Matsuri előtt minden évben ki kell állítaniuk a babákat a szobában, és több szertartásban is részt kell venniük. Például be kell öltözniük úgy, mint a babáik. A hiedelem szerint így majd egészségesen nőnek fel, férjhez mennek.
Az ünnepre lépcsősen helyezik el a babákat, anyagi helyzettől függ, hány darabból áll a készlet. A császári pár nem hiányozhat a felső lépcsőről. Aztán következnek udvarhölgyek, szolgák, zenészek.
A babák az ünnep végéig maradhatnak a lépcsőkön, különben még vénlánnyá lenne a kislány.
(Ennek az ünnepnek a kellékei kosztümös babák.)Fiúkra is gondolnak a babákkal

Ők is megkapják (ők gyereknap alkalmából) a lépcsőre összeállított babakészletet, szamuráj harcosokból, szamuráj sisakkal. Így erősek és egészségesek lesznek.

A mai babák kedveltebbek

Érdekesen hangzik, hogy a gyűjtők az újabb babákat keresik inkább, ezek nem olyan kopottak, több színt használnak fel hozzájuk, változatosabbak.
Legközelebb róluk írok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *