Magamról

KI fb
Kozák Imola vagyok.

Zenész családból származom.

Mindig valami ismeretlen új dolgot szerettem volna kipróbálni. Hegedülés helyett a szoftverfejlesztés elég izgalmas területnek tűnt, azt választottam – a szülés előtt.
Két gyermekem születése óta babákat varrok. És mióta 3 éves lett a kisebbik, újra programozok is közben.


1. történetem: kislány korom és a szabadalmaztatás

Kislány voltam, volt egy kedvenc babám. Nagyon szerettem volna levágni a haját. Anyukám nem engedte meg. Annyira nem tudtam ezzel megbékélni, hogy már akkor elterveztem: készítek egy babát felnőtt koromban és annak majd lehet hajat vágni. Akkor még műanyag babaként képzeltem el. Többet nem árulok el, mert még lehet, hogy megvalósítom, ráadásul már akkor eldöntöttem, hogy majd szabadalmaztatom az ötletet. 🙂 Más kislányoknak megengedte anyukájuk, hogy levágják a baba haját. Ki tudja, ki járt rosszabbul ;-), végeredménytől függően.
Mostanra viszont elkészítettem a fodrászos Rongyladyt, akinek már le lehet cserélni a haját 🙂 Minden kislány szabadon fodrászkodhat!

Tanáraim, iskolák

 • Hagyományos bábkészítést
  * a Krisztofóró készítőjétől: Szabolcsi Jánostól tanultam
  * a Budapesti Bábszínházban voltam gyakorlaton
 • Rajzos animációt
  * Rofusz Ferenctől, az Oscar-díjas animációs filmrendezőtől

 • Mátravölgyi Ákos bábtervezőtől papírszínház készítést
  egy rövid, de maradandó élményű kurzuson
 • a híres észt Nukufilm animációs studiótól
  pár órás, de nagyon élvezetes workshopon (egy papírbáb karmestert készítettem)
 • Corvin Rajziskolában animációs kurzus
  Korda Éva és Sikúr Mihály animációs filmrendezőtől
 • Famassza bábkészítés
  Szabó Zsuzsától
 • divattervezést
  Bráda Judittól és Kontúr Rékától
 • 3d animációt
  magamtól… 🙂

Díj, kiállítás

* Az év anyavállalata verseny, Gazdagmami különdíj (2016)
* Hellóanyu családbarát közösségi tér és kávézó: állandó kiállítás (2015 áprilisától)
* Kiscelli Múzeum: baba és mackókiállítás (2016)
* Győri nemzetközi babakiállítás 2. díj egy Marlene Dietrich ihlette papírból kasírozott hölggyel (2009)
* Három éven át részt vettem a Győri nemzetközi babakiállításon (2008-2010).

Művészeti hobbik

10 éve történt, hogy valamilyen kézműves vagy iparművészeti tevékenységre kezdtem vágyni. Sorra tanultam hagyományos bábkészítést, varrást, divattervezést, rajzos és 3D animációt.
A bábkészítéstől a famunka riasztott el és a hosszú készítési idő. Már majdnem befizettem egy lakberendezés tanfolyamra, mikor rájöttem, miért hiányzik belőle valami: engem a személyiségek vonzanak. Az animáció lett az ötleteim közül a legizgalmasabb, de igazán jó filmek készítéséhez rengeteg korlátot éreztem magamban.

2. történetem: protekciós radírozó leszek

Egyszer mérgemben nagy elhatározással és nagyon gyorsan új szakmát szerettem volna választani. Animációs rajzolást tanultam éppen, megtetszett a kulcsrajzolás. Óriási protekciójával jelentkeztem egy stúdióba radírozónak. Végül nem vettek fel. Úgy éreztem, ilyen lassan felfelé ívelő pályát nincs türelmem kivárni. 😉

Babakészítés

Babát inkább felnőttként kezdtem készíteni, már majdnem mindenből kipróbáltam. Papírból kasíroztam, famasszából gyúrtam. Most, mikor két saját babámmal vagyok itthon, textilből kezdtem varrni, amivel ők is játszhatnak és én is bármikor abba tudom hagyni a készítést, ha fel kell ugrani hozzájuk. Legalábbis akkor, ha nem merülök bele túlságosan. 😉

Anya-lánya játék

Anyukaságom legnehezebb része az volt, hogy teljes átéléssel tudjak játszani pici gyerekeim babás játékaival. Kislányoknak született Rongylady – de közben anyuka kreativitását és fantáziáját is le tudja kötni. Rongylady összetett személyiség, és bár a gyerekekből nem mindenki nézi ki, de a bonyolultabb dolgok is tetszenek nekik! 🙂