5+1 érv: Rongylady elűzi az unalmat

Bohémek karakterek

5/2. érv: Rongylady elűzi az unalmat

Előző rész:
5/1. érv: Nyomjuk le a Barbie-t?!

Miért készült Rongylady?

Anyukaságom legnehezebb része az volt, hogy teljes átéléssel tudjak játszani pici gyerekeim babás játékaival. Gyerekeknek született Rongylady – de közben anyuka kreativitását és fantáziáját is le tudja kötni. Rongylady összetett személyiség, és bár a gyerekekből nem mindenki nézi ki, de a bonyolultabb dolgok is tetszenek nekik! 🙂

Vallomás a textilbabákról


A pötty szemű aranyos kis puha babáknak semmi bajuk. Egy csomó jó tulajdonságuk van. Több készítőjüket is ismerem, elismerem és kedvelem. Így csak halkan súgom meg nektek: egyszerűen csak szerintem egy kicsit unalmasak 🙂
Szidhattok is érte. De hát ez van, nem tehetek róla!
Hogy miért mondom ezt, a cikk végén elmesélem pár titkomat a régi életemből.

Mi egyforma?

Ez a szokásos dilemma. Két baba egyforma, vagy különböző személyiség. Más haj, más ruha – sokat tud alakítani egy babán.
Nekem talán túl nagy változatosságra van szükségem. Szeretném, ha szerepelhetnének is a babáim. És a boszi ne hasonlítson már a tündérre meg a királyfi a vadászra. Hmmm. De még az orra se legyen ugyanaz :-)))

A Waldorf babáktól is tanultam

Egyik legfontosabb a természetes anyagok használata.
A teste Rongyladynek is öko-tex testanyag, ez most a legjobb anyag, amit babatestre használhatunk.
A haja is természetes anyag.
A bélés Rongylady-ben sima flíz, ennek anyagi oka van. Nem tartom olyan fontosnak a gyapjú tömést, viszont így a babák ára se olyan horribilis, mint a Waldorf babáké.
Nagyon ritkán előfordulnak nálam műszálas darabok, de alapvetően természetes anyagok kerülnek Rongylady ruhájára. A balerina felsőrésze például flitteres széles szalagból készült. Ha bárkit zavar, könnyen el lehet kerülni ezt a pár kivételt.

Akkor meg mit is tud a Rongylady?

Be kell vallanunk, Rongylady azért mégsem kislány baba, hanem egy igazi nagyvilági dáma 🙂 Átváltozóművész. Izgalmas személyiség. A gyerekek megérzik ezt, és vonzza őket ez a világ.

hintázó Rongyladykés Rongylordok_b

Egy kedves ismerős színésznő anyuka írta:
Lányom imádja Leonórát, a hinta is felszereltetett (ld. Helloanyus fotókon), a ruhákat naponta cseréli, a hajakat dettó!
Ő maga is elővette az én “hosszú ruháimat”, és hozzáöltözik!
Csináltam egy páratlan zokni gumis részéből egy rózsaszín bugyit, az ő ötlete volt, hogy varrjunk rá egy masnit, hogy Leonórás legyen! Mellette alszik a baba egy rózsaszínű párnán!”

Titkaim “előző életemből”

Mikor még nem voltak gyerekeim, de volt sok szabadidőm, folyton tanultam valami újat. Jártam hagyományos bábkészítésre 2 évig. Nagyon szerettem, csak nem volt türelmem kivárni fél évet, míg elkészült a bábom szerkezete, a sok réteg, ami ráépült, stb. Nehéz volt a kéz faragása. Sok volt benne nekem a férfimunka. Ráadásul nem szerezhettem be a lakásomba ennyi szerszámot a fa megmunkálásához 🙂

Aztán animációs filmes kurzusokon tanultam, szintén 2 évet. Tanultam rajzos animációt, kulcsrajzokat készítettünk. Igazából el is készítettem egy hastáncos mini rajzfilmet 🙂 Sőt, volt egy történet ötletem, majdnem meg is csináltam rá egy egész (rövid!)filmet. Akkor még rajzoltam. A középső, kicsit szürreális részét nem tudtam volna látványosan megrajzolni. Ha most nekiállnék újra, RongyLordok és RongyLadyk szerepelnének benne. Még nem adtam fel 🙂 A középső rész most is jó nagy kihívás lenne, de már egész sok szürreális figurát össze lehet állítani belőlük!

Egyszer itt járt egy híres észt filmstúdió, a Nukufilm, workshopot tartottak Budapesten, a pici gyerekem mellől elszöktem terhességem vége felé, és míg apuci vigyázott otthon, én is készítettem egy animációt a karmesterről, ahogy kalimpál. Eszméletlen nagy élmény volt velük dolgozni, már régóta rajongtam a bábfilmjeikért. Valahol fenn is van a neten a karmesterem a többiek műveivel 🙂

Szóval: Rongyladyt nyugodtan lehet szerepeltetni, már meg is történt, a 11 éves Lola és Luca előadásában sok történet fenn van a youtube-on. Igaz, bábozáshoz és animációs film készítéshez vannak még vele elvárások (utóbbihoz például mozgatni kell a szemét, száját valamilyen módon), de ezek is tervben vannak, majd egyszer, legkésőbb nyugdíjas éveimre 🙂

Következő részben

Tanulj vele 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *